In het kader van de herinneringseducatie brengen elk jaar een aantal leerlingen uit Belgische scholen een bezoek aan de concentratie- en vernietigingskampen van Auschwitz en Birkenau in Polen.

Dit jaar mochten 9 leerlingen van het SMIK hieraan deelnemen.  Op uitnodiging van de minister van Defensie heeft burgemeester Ward Kennes hen vergezeld. De leerlingen van het 5e en 6e jaar moesten op donderdag 30 januari zeer vroeg uit de veren want de Airbus van de luchtmacht steeg om 7 uur al op van Melsbroek  richting Krakau.

In kleine groepen werden de scholen eerst door het kamp van Auschwitz rondgeleid. Ze bezochten er onder meer de barak met de tentoonstelling over de deportaties uit België. In de namiddag stond Birkenau op het programma. Een dun laagje sneeuw en een ijzige wind maakten de aanblik van deze site met de spoorwegen, de barakken en de gedynamiteerde gaskamers nog troostelozer.

De bedoeling van deze reizen is dat ook de jonge generaties voor wie de oorlog een verre geschiedenis, blijvend lessen trekken uit het verleden.

Foto: leerlingen van SMIK bezochten met leerkracht Luth Van Gemert en burgemeester Ward Kennes de concentratiekampen van Auschwitz en Birkenau